Tijdens de voorstelling Tromtata Zingtata bij de Zingende Toren in Vleuten, juni 2017 (Foto: Rudi Klumpkens)

 

Fons Mommers (1947)

studeerde piano aan het Brabants Conservatorium bij Polo de Haas en Theo Bles. Cursussen muziektheorie, muziekanalyse en compositie volgde hij bij Henk Stoop en Alexander Hrisanide, die ook zijn eerste composities dirigeerde. Hij trad op als solist, in kleinere en grotere ensembles en werkte samen met improviserende musici. Als pianist won hij ook enkele prijzen.

Gedurende enkele jaren was hij verbonden als docent piano aan het Instituut voor Muziek en Dans in Dongen en aan de Tilburgse Dans- en Muziekschool als repetitor.

Recent werk:

Fons Mommers componeert voor allerlei instrumenten, voor kleinere en grotere bezettingen, vocaal werk en beiaard. Daarnaast heeft hij een grote belangstelling voor samenwerkingsvormen met andere disciplines.
Eind 2017 werd in het Van Abbemuseum “Die Scheuche” uitgevoerd, een werk voor het vijf-koppige vocaal ensemble “De Vertooning” en vond in Tilburg in hetzelfde jaar de première plaats van “Attaca” voor beiaard, geschreven naar aanleiding van het 30-jarig jubileum van de beiaardier Carl Van Eyndhoven.

In datzelfde jaar werd “Zingtata Tromtata” uitgevoerd, een project rondom de Zingende Toren in Vleuten, en in oktober 2017 vond in het Tilburgse theater De Nieuwe Vorst een uitvoering plaats van “Da Domb”, een muziekvoorstelling, waarin de Tilburgse dichter Antony Kok centraal stond. November 2018 werd “Lucht” uitgevoerd, een multimediale voorstelling op basis van teksten uit Prediker en eigentijdse en eigen poëzie. Eind dit jaar 2019 wordt op Allerzielen “Vita Brevis”  uitgevoerd door het Zuid-Nederlands Kamerkoor met organist Jelena Bazova en Mommers4. “Hort”, geschreven voor het klarinetensemble van Maarten Jense in Hilvarenbeek, is in voorbereiding.

Fons Mommers was bestuurslid van de Vereniging van Componisten in Noord-Brabant en is lid van het Nieuw Genootschap van Nederlandse Componisten. Hij is voorzitter van de gemeentelijke beiaard commissie in Tilburg. Eerder was hij werkzaam als docent filosofie en werkte hij mee aan verschillende onderzoeksprojecten aan de Universiteit van Tilburg en Amsterdam. In de periode 2000 -2015 was hij brug- en sluiswachter aan het Wilhelminakanaal en de Zuidwillemsvaart.

In 2014 publiceerde hij de poëziebundel “Kanaalzout”. Fons Mommers is gehuwd en heeft twee dochters.

 

NIEUWS

Fons Mommers is ook betrokken bij de Stichting Tilburgse Beiaard. Kijk hier voor een interview met Fons dat onlangs op hun site verscheen.

Voor ons lopende project Waai door mijn stoffige ziel over de dichter Dèr Mouw schreef hij onlangs het korte essay Verder kijken dan wat je ziet.