NIEUWS

 

Onlangs verscheen Fons' nieuwe bundel ECHOLOOD.

Kijk bij Onze Projecten op deze site voor meer informatie.

Je kunt Echolood rechtstreeks bestellen bij BoekScout.

Als je in Tilburg woont, kun je ook met ons contact opnemen.

Tijdens de voorstelling Koffertrauer en Mokkatassen in Factorium Theater Tilburg, november 2021 (Foto: Maria van Bommel)

 

Fons Mommers (1947)

studeerde piano aan het Brabants Conservatorium bij Polo de Haas en Theo Bles. Cursussen muziektheorie, muziekanalyse en compositie volgde hij bij Henk Stoop en Alexander Hrisanide, die ook zijn eerste composities dirigeerde. Hij trad op als solist, in kleinere en grotere ensembles en werkte samen met improviserende musici. Als pianist won hij ook enkele prijzen.

Gedurende enkele jaren was hij verbonden als docent piano aan het Instituut voor Muziek en Dans in Dongen en aan de Tilburgse Dans- en Muziekschool als repetitor.

Recent werk:

Fons Mommers componeert voor allerlei instrumenten, voor kleinere en grotere bezettingen, vocaal werk en beiaard. Daarnaast heeft hij een grote belangstelling voor samenwerkingsvormen met andere disciplines.
Eind 2017 werd in het Van Abbemuseum “Die Scheuche” uitgevoerd, een werk voor het vijf-koppige vocaal ensemble “De Vertooning” en vond in Tilburg in hetzelfde jaar de première plaats van “Attaca” voor beiaard, geschreven naar aanleiding van het 30-jarig jubileum van de beiaardier Carl Van Eyndhoven.

In datzelfde jaar bracht Mommers4 “Zingtata Tromtata”, een project rondom de Zingende Toren in Vleuten, en in oktober 2017 vond in het Tilburgse theater De Nieuwe Vorst een uitvoering plaats van “Da Domb”, een muziekvoorstelling, waarin de Tilburgse dichter Antony Kok centraal stond. November 2018 werd “Lucht” uitgevoerd, een multimediale voorstelling op basis van teksten uit Prediker en eigentijdse en eigen poëzie. Eind 2019 werd op Allerzielen “Vita Brevis”  uitgevoerd door het Zuid-Nederlands Kamerkoor met organist Jelena Bazova en Mommers4. Ook voor het meeste recente project "Koffertrauer en Mokkatassen" schreef hij de muziek bij gedichten van Herta Müller.

 

Fons Mommers was bestuurslid van de Vereniging van Componisten in Noord-Brabant en is lid van het Nieuw Genootschap van Nederlandse Componisten. Hij is voorzitter van de gemeentelijke beiaard commissie in Tilburg. Kijk hier voor een interview met Fons dat op hun site verscheen. Eerder was hij werkzaam als docent filosofie en werkte hij mee aan verschillende onderzoeksprojecten aan de Universiteit van Tilburg en Amsterdam. In de periode 2000 -2015 was hij brug- en sluiswachter aan het Wilhelminakanaal en de Zuidwillemsvaart.

In 2014 publiceerde hij de poëziebundel “Kanaalzout”. Fons Mommers is gehuwd en heeft twee dochters.

 

 

 

 

Naar aanleiding van het project "Koffertrauer en Mokkatassen" verscheen er een portret van hem in Brabant Cultureel.

De foto hiernaast van Joep Eijkens toont Fons bij 'zijn' brug aan de Piushaven.

 

Voor ons project Waai door mijn stoffige ziel over de dichter Dèr Mouw schreef hij het korte essay Verder kijken dan wat je ziet.