2023 feb laatste nieuws

De Flierefluiter

Op 2 juli2023 geven we acte de présence op een muziekfestival in Hilvarenbeek, georganiseerd door bezoekerscentrum en uitspanning De Fliereflujiter. We bereiden een speciaal project voor om daar te brengen: De Roestfazant.       Nader bericht volgt.


2022 Oktober

Taping Tilburg

Op initiatief van organisatie voor nieuwe muziek De Link in Tilburg en in samenwerking met de stadscomponist en bibliotheek De LocHal ontstond Taping Tilburg. Onze componist en pianist Fons Mommers werd als een van de vijf componisten gevraagd om klank te geven aan een stadswijk. Hij koos voor Jeruzalem. We hebben daar als Mommers4 een leuk 'tussendoortje' van gemaakt. Geïnspireerd door de muziekstukjes maakte Sofie Tooten er video's bij. Het resultaat werd op 29 oktober 2022 gepresenteerd in de LocHal.

Ga naar het YouTube kanaal van DeLink om de filmpjes te bekijken.


Nog één keer Herta Müller!

Na onze voorstelling Koffertrauer en Mokkatassen waren we natuurlijk erg benieuwd wat onze bron en inspirator Herta Müller zou vinden van het resultaat. Destijds hadden zij en haar uitgeverij ingestemd met ons project, met als enige voorwaarde dat we zouden laten zien en horen wat er van geworden was. We hebben dus de voorstelling op video vastgelegd en dat naar uitgeverij Hansen gestuurd.

Het heeft even geduurd voordat dit materiaal ook daadwerkelijk bij Herta terecht kwam. Maar toen onderstaande reactie bij ons binnenkwam, op 17 oktober 2022, waren we er toch wel erg verguld mee.

(Svenja Ojemann is medewerkster van de uitgeverij en Harry Merkle is de echtgenoot van Herta Müller.)

 

Lieber Herr Mommers,

gerne leite ich Ihnen heute nachfolgend die Rückmeldung von Herta Müller und Harry Merkle weiter:

 

„Herta - ich übrigens auch - hat sich die performance angeschaut und war gebannt. Es hat ihr also sehr gut gefallen. Richten Sie das bitte aus und auch ihren Dank für diese eindrucksvolle musikalische Umsetzung, ja Fortsetzung der Collagen, die ja eine Art Spiel sind mit Sprach und Bild. Jetzt kam auch noch die passende Musik dazu und eine schöne Stimme.“

 

Herzliche Grüße

Svenja Ojemann

 

Kort gezegd: we hebben niet zomaar gebruik gemaakt van Herta Müllers collagegedichten, maar hebben ze verder gebracht. En dat beschouwen we als een groot compliment.

 


2022-'23

Nadat we een beetje waren bijgekomen van Koffertrauer en Mokkatassen, zijn we natuurlijk weer gaan denken over een nieuw project. Even geen schrijvers, dichters of bestaande teksten, vonden we. We verzinnen zelf wel iets. Iets met tijd en met eigen beleving en waarneming en met historisch besef.

Inmiddels liggen er vijf verhalen over (al dan niet verzonnen) historische gebeurtenissen waar we zo onze eigen draai aan geven. En natuurlijk onze eigen muziek bij maken.

Werktitel: Tijd van Leven.

Wordt vervolgd!